Cometele

Referate romana

Cometele


Cometele
Meteorul este de fapt un fenomen ceresc şi atmonsferic, care constă īn apariţia pe cer , noaptea mai ales , a unui punct luminos care se mişcă cu o viteză mare . Acest lucru este provocat de pătrunderea īn atmonsferă a particulelor solide din spaţiul interplanetar , care prin frecare cu aierul , sunt volatilizate , ajungīnd numai rareori sub formă de meteoriţi .
De pe pămīnt se văd anual circa 4 miliarde de meteori . Mai frecvenţi sunt la anumite date ale anului .
Meteorit este un corp solid din spaţiul interplanetar , care străbate atmonsfera pămīntului , ajungīnd pīnă la sol . Masa meteoriţilor variază de la cīteva grame pīnă la zeci şi sute de tone , dimiensiunile lor variază de la cīţiva milimetri pīnă la zeci de metri .
Meteoriţii constituiţi īn special din fier se numesc siderite , cei care conţin silicaţi şi au forma unei pietre se numesc aieroliţi , iar meteoriţii care au un aspect sticlos de culoarea negru-verzuie, poartă numele de tectile . Pe locurile unde cad marii meteoriţi , se formează cratere . Masa corpurilor meteoritice care cad pe pămīnt zilnic este de aproximativ 10-20 tone .
Pīmăntul se intersectează īn fiecare zi cu o mulţime de fragmente pe care le atrage . Cele mai mici ard complet , şi cad pe sol sub forma unor pulberi foarte fine . Arzīnd , aceste fragmente formează pe cer trene luminoase şi foarte frumoase , meteorii , numiţi şi stele căzătoare .
Fragmentele mai mari exploadează uneori īn atmonsferă , dar nu ard īn īntregime . Aele se găsesc sub formă de meteoriţi . Unii savanţi cred că prăbuşirea unui meteorit enorm a fost fenomenul care a provocat , cu 65 milioane de ani īn urmă , dispariţia unor specii de animale , īn special a dinozaurilor . Īn anumite perioade ale anului , de exemplu īn jurul de 12 august sau 9 octombrie , pămīntul traversează orbitele unor comete , de-a lungul cărora au avut loc acumulări de fragmente . Īn timp ce traversează atmonsfera terestră , aceste fragmente formează stele căzătoare , īn număr mare , īncīt spunem că are loc o ploaie de stele căzătoare .
S-a calculat că masa pămīntului creşte īn fiecare an cu aproximativ 10 000 tone , datorită materiei meteoritice .
Imaginati-va o minge de tenis mergand cu 30000 mile pe ora. Atat de mari si de rapizi sunt multi dintre meteoriti. Desi unii sunt mai mari de atat, majoritatea sunt asemanatori granulelor de nisip. Cei mai mari meteoriti sunt de obicei bucati rupte din asteroizi sau alte planete.
Cand acestia intra in atmosfera, meteoritii se freaca cu particulele de aer, se incalzesc pana la peste 3000 grade F. Aceasta caldura vaporizeaza majoritatea meteoritilor.
Obiectele extraterestre ce lovesc Pamantul, formeaza cratere de 12 pana la 20 ori mai mari decat marimea lor.
In vremurile stravechi, obiectele de pe cerul noptii au condus la superstitii si au fost asociate cu zeitati. Meteoritii erau considerati cadouri de la zei. Altii credeau ca zeii isi manifestau astfel furia. Pana in secolul al XVII-lea, multi au crezut ca acestia (meteoritii) erau fulgere de piatra. Numerosi oameni de stiinta erau sceptici cu privire la faptul ca "pietrele" ar putea sa cada din nori sau din cer si de multe ori ei refuzau sa-i creada pe cei ce pretindeau ca au vazut astfel de obiecte.
Unul dintre cei mai semnificativ eveniment legat de meteoriti este cel din 30 iunie 1908 din Siberia, cand au fost distruse mii de hectare de padure. Pe o distanta de cateva sute de km, martorii acelui eveniment au vazut o uriasa minge de foc strabatand cerul, lucru ce dovedeste ca meteoritul a lintrat in atmosfera intr-un unghi ascutit. El a explodat, dand nastere la vanturi puternice si zgomote asurzitoare si cutremurand pamantul. Nu s-a gasit niciodata nici un meteorit si timp de multi ani oamenii de stiinta au crezut ca explozia a fost cauzata de o cometa. Acum, predomina teoria conform careia un meteorit a explodat deasupra pamantului.
Cel mai mare meteorit recuperat in SUA a cazut intrun camp de grau in sudul statului Nebraska in 1848. Martorii au afirmat ca au vazut o imensa minge de foc in miezul zilei mai stralucitoare decat soarele. Meteoritul a fost gasit ingropat la 3 metri in pamant. El cantarea 1180 kg.
Cel mai renumit crater meteoritic din SUA se gaseste in Arizona si este urias. Marginile se ridica la 50 metri deasupra pamantului si este adanc de 200 m. Diametrul este de aproximativ 1,6 km. Acesta este primul crater care s-a dovedit a fi produs de un meteorit acum 20-50 mii ani in urma.
Ploaia de meteoriti: Cand o cometa se apropie de soare, o urma de praf si alte resturi raman pe orbita. Cum Pamantul orbiteaza in jurul soarelui, el traverseaza aceste campuri cu resturile ramase dupa trecerea cometei. Aceste resturi patrund in atmosfera si se aprind creand aceste privelisi uimitoare, ploile de meteoriti.
Meteorii sunt bucati mici de fier si roca rezultate in urma coliziunii dintre asteroizi. De asemenea ei s-au putut forma in urma dezintegrarii cometelor in fragmente. Multi meteoriti cad in atmosfera pamantului, dar majoritatea ard din cauza frecarii inainte sa atinga Pamantul. Acestia sunt numiti meteori cand cad prin atmosfera si meteoriti , daca ei sunt gasiti pe suprafata pamantului.
Referat la Cometele