ereferate.org - Bancara

Referate romana


Contabilitatea bancara
POTRIVIT ARTICOLULUI 1, ALINIAT (1) AL ORDINULUI BANCII NATIONALE A ROMANIEI NR 6/2005, din 22.12.2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr 1182 din 28.12.2005, pentru aprobarea Modelelor situatiilor financiare periodice si a normelor metodologice privind īntocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor de credit aprobat de catre guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei avānd īn vedere prevederile art. 2 alin. 1, ale art. 82 si ale art. 88 alin. 1 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, ale art. 181 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 200/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 4 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea īn sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba si se dispune aplicarea Modelelor situatiilor financiare periodice si a normelor metodologice privind īntocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor de credit, cuprinse īn anexa*) care face parte integranta din prezentul ordin, īncepānd cu exercitiul financiar al anului 2006.
Aliniatul (2) stipuleaza faptul ca Modelele situatiilor financiare periodice si normele metodologice privind īntocmirea si utilizarea acestora, prevazute la alin. (1), se aplica:
bancilor, persoane juridice romāne;
organizatiilor cooperatiste de credit;
institutiilor emitente de moneda electronica;
caselor de economii pentru domeniul locativ;
sucursalelor din Romānia ale institutiilor de credit straine, denumite īn continuare institutii de credit.
Modelele situatiilor financiare periodice si normele metodologice privind īntocmirea si utilizarea acestora, aprobate prin prezentul ordin, privesc īntocmirea si prezentarea situatiilor financiare periodice ale institutiilor de c